Pachnące świeżością, nowe miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia.
Jeśli macie sentyment do kuchni portugalskiej i w jesienno-zimowe wieczory chcielibyście za sprawą kubków smakowych przenieść się w nieco bardziej słoneczne regiony naszego kontynentu, koniecznie zajrzyjcie do właśnie co otwartej restauracji TASZKA Wine & Petiscos.
Dowodzący kuchnią Carlos Santiago przez lata pracował w renomowanych restauracjach w Europie (m.in. w londyńskim Viajante, kadeau w Kopenhadze czy w Nuance w Belgii), dzięki czemu w końcu sam odważył się zrealizować własną kuchnię autorską. Jeśli nieobce Wam są przyjemności płynące z konsumpcji słodkich pastel de nata, albo po prostu lubicie napić się dobrego wina – wybór tej knajpy będzie strzałem w dziesiątkę.
Na uwagę zasługuje również wnętrze restauracji. Pokrywające większą część ścian kafelki pochodzą z najstarszej fabryki ceramicznej w Portugalii, a ich kolor nawiązuje do słynnego artykułu, który ukazał się w New York Times, mówiącym o tym, że Portugalia jest najbardziej niebieskim krajem świata (niebo, niebieski ocean, niebiańskie dźwięki fado). Jaskółka występująca w logo restauracji oraz na elementach dekoracyjnych to z kolei portugalski symbol miłości, wierności oraz lojalności wobec ojczyzny.
TASZKA || Rynek 53/55, Wrocław